naar nieuwsoverzicht
Datum 7 jul 2021

ABB: “De UOB is een goed voorbeeld van weer een stap vooruit in ketensamenwerking”

ABB stelt sinds jaar en dag actuele en uniforme data beschikbaar van haar productgroepen Busch-Jaeger schakelmateriaal, ABB installatiedozen- en kasten, ABB systeemcomponenten, ABB draad- en kabelmanagement en VanLien noodverlichting via de 2BA datapool. Bij de eerste mogelijkheid stelt ABB ook direct zo’n 2.000 objecten beschikbaar via de UOB. ABB is data-driven.

Vijf vragen aan Roy Leenders, Project Manager e-Business bij ABB:

Welke voordelen biedt de UOB volgens u voor de installatiebranche?

Het grote voordeel is standaardisatie binnen het BIM proces. Ondanks dat we in Nederland al diverse afspraken hebben geformaliseerd, zoals de standaarden in beheer van Ketenstandaard Bouw en Techniek, moet hier nog meer terrein gewonnen worden. UOB is een goed voorbeeld van weer een stap vooruit in ketensamenwerking. Met ETIM MC als basis voor de UOB zijn alle partijen in de keten in staat om deze productdata efficiƫnt uit te wisselen en te gebruiken. Dat is voordeel voor iedereen.

Welk voordeel is hierbij het belangrijkst voor ABB?

Specifiek voor ons als fabrikant is het grote voordeel dat we enkel de correcte ETIM MC data van onze producten hoeven aan te leveren. Het 2BA portaal en de UOB maken het mogelijk dat de BIM verwerker de data kan toepassen in zijn of haar digitale model. Op deze manier kunnen we op een efficiƫnte manier een grote doelgroep bereiken. Ook de keuzemogelijkheid van generiek naar specifiek is een sterk punt van de UOB.

Zodra de UOB meer en meer de nieuwe standaard wordt (ook internationaal) kunnen we op termijn ook de investering in ontwikkeling en onderhoud van BIM modellen door externe partijen anders inzetten. We blijven zoeken naar de beste digitale oplossingen voor onze klanten.

Waarom heeft ABB zich aangesloten bij de UOB?

We proberen als ABB al meer dan 18 jaar onze bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en toepassing van ketenstandaarden. Dus ook bij de ontwikkeling van ETIM MC en de UOB waren we enthousiast en hebben we niet lang getwijfeld of we zouden deelnemen. Bij de eerste release van de UOB in juni 2020 hadden we een groot deel van ons assortiment voorzien van geometrische kenmerken.

Wat zijn de eerste reacties op de deelname van ABB aan de UOB?

Persoonlijk vind ik dat we als ABB aanwezig moeten zijn in de UOB. Dit wordt gewaardeerd en ik denk ook wel verwacht. We blijven onze data verrijken. Dat is een voortdurend proces waarbij we luisteren naar de wensen van onze klanten en de rol van standaardisatie in ons achterhoofd houden.

Hoe heeft ABB de data-slag zo snel kunnen maken gezien het publiceren van de ETIM-MC data?

Het verstrekken van ETIM MC data past heel goed in onze bestaande PIM processen. Product Informatie Management is al lange tijd een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsprocessen. Zo hebben we een PIM systeem dat gesynchroniseerd wordt met ons SAP systeem. Vanuit het PIM systeem verrijken we de data en publiceren we deze richting de markt. Ook helpt het als de organisatie al is ingericht op deze processen. Zo bestaat er binnen ABB Nederland een e-Business afdeling die primair verantwoordelijk is voor de publicatie van productinformatie. De inhoud van de data wordt gevoed vanuit Product Management, een afdeling Data Maintenance Center zorgt ervoor dat data correct in SAP wordt gezet.