naar nieuwsoverzicht
Datum 20 okt 2020

Artikel Trouw: Maak een einde aan Babylonische spraakverwarring

In de Trouw-bijlage ‘Bouwen aan een nieuw Nederland’ van 16 oktober schetsen Martin Kreijenbroek, directeur van 2BA en Remco van der Linden, directeur Techniek & Markt bij Techniek Nederland hoe verdergaande digitalisering een einde maakt aan de Babylonische spraakverwarring in de bouw- en installatiesector. Met grote positieve gevolgen voor alles wat gebouwd wordt en daarmee voor iedereen in Nederland.

De uitdagingen van de toekomst vragen om een sector die samenwerkt en om data die iedereen kan lezen, begrijpen en gebruiken. “Het kan nu echt”, zegt Kreijenbroek, directeur van 2BA. ”En als consument, koper, opdrachtgever van een huis, kantoor of welk bouwwerk dan ook heb je hier veel voordeel van. Niet alleen kan het sneller en goedkoper, maar ook de kwaliteit en veiligheid van alles wat we bouwen en beheren gaat sterk omhoog. Omdat we elkaar voortaan kunnen verstaan!”

De UOB als open online platform is een concreet voorbeeld van het belang van en voorwaarden voor ‘twinning’. Een manier van denken en samenwerken met als essentie dat de digitale tweeling van een bouwwerk, product, object of systeem voor iedereen wordt opengesteld die met het echte fysieke object mag werken. “Echt succesvolle digital twins vragen om openheid, standaardisering en dus vooral om samenwerken. Let’s twin!”, aldus Van der Linden.

Het hele Trouw-artikel lees je hier [PDF].