naar nieuwsoverzicht
Datum 4 jun 2020

Feestelijke opening UOB door sectorbrede projectgroep

Leden van de projectgroep UOB proosten op de start van versie 1.0 van het open platform. Van linksboven naar rechtsonder: Marcel den Haan – Directeur Fedet, Jeroen Mackaij – BIM (Programma)Manager Strukton Worksphere, Remco van der Linden – Directeur Techniek & Markt Techniek Nederland, Albert Dunnink – Hoofd Productmanagement Zehnder Group Nederland, Nico Ruikes – Director Business Development Itannex, Paul Smeets – Chief technology officer Cadac, Martin Kreijenbroek – Directeur 2BA, Kees Boekel – BIM Programmamanager ENGIE Services Nederland NV, Jeroen van der Holst – Manager ETIM Nederland / Ketenstandaard.

“Voor een slimme branche die vooroploopt in digitalisering, digital twinning en samenwerking.” Met die woorden gaf Remco van der Linden, directeur Techniek & Markt bij Techniek Nederland, het startsein voor de opening van de UOB. Tijdens een korte maar feestelijke videocall proosten de leden van de projectgroep UOB op de lancering van versie 1.0 van het platform.

VAN DE SECTOR, VOOR DE SECTOR

Bijzonder aan het UOB platform is de brede gedragenheid binnen de sector. De projectgroepleden vertegenwoordigen de grote technische dienstverleners en installatiebedrijven, toonaangevende fabrikanten en softwareleveranciers en alle belangrijke branchepartijen.

TWEEËNEENHALF JAAR VOORBEREIDING EN ONTWIKKELING

Op initiatief van de Groep Groot van Techniek Nederland en 2BA wordt het project open Uniforme Objecten Bibliotheek begin 2018 opgestart. Ook Ketenstandaard Bouw en Installatie en de Federatie Elektrotechniek (Fedet) – als vertegenwoordiger van alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige leveranciers – zijn belangrijke partners. 2BA voert het project uit en neemt ook de exploitatie van de UOB op zich. Deze uitvoeringsinstantie levert nu al gestandaardiseerde en gevalideerde productdata voor de installatiebranche.

Na een gedegen onderzoek en Proof of Concept wordt de ontwikkeling gestart op basis van twaalf use cases geformuleerd door een groep van BIM-experts van installatiebedrijven en productexperts van fabrikanten. In juli 2019 krijgt de unieke samenwerkingscombinatie van Cadac Group en Itannex (CiC) de opdracht het platform te ontwikkelen samen met 2BA. Een klankbordgroep met vertegenwoordigers van technisch dienstverleners, fabrikanten en sectorpartners monitort zorgvuldig en veelvuldig de voortgang. Na de formele oplevering aan de klankbordgroep op 27 mei jl. wordt de open Uniforme Objecten Bibliotheek officieel en feestelijk geopend.