naar nieuwsoverzicht
Datum 11 mei 2021

Flamco group: “Wij zijn vanaf het begin een groot voorstander van het gebruik van de ETIM en ETIM-MC standaarden en 2BA als datapool”

Flamco Group publiceert al meer dan tien jaar haar volgens ETIM geclassificeerde product- en handelsdata via de datapool van 2BA en biedt ook al van bijna 1.500 producten 3D objecten via de Uniforme Objecten Bibliotheek. Flamco group is data-driven.

Vijf vragen aan René van Blarcum, PIM manager bij Flamco Group:

Welke voordelen biedt de UOB volgens u voor de installatiebranche?

Voor de installateur is het een hele opgave om voor elk project de relevante 3D objecten te verzamelen. Wij zien het voordeel dat er ongeacht de 3D software waarmee gewerkt wordt één plek is waar de installateur 3D objecten kan vinden. Het 3D object uit de UOB is ook verrijkt met basis ETIM data en bestelgegevens, en sluit daarmee aan op het selectie en inkoopproces van de installateur. Een ander voordeel van de UOB objecten is dat ze niet té gedetailleerd zijn en daarom ook in grote 3D gebouwontwerpen goed bruikbaar zijn. Tot slot denken wij dat het “van én door de branche” meehelpt om deelnemers over de streep te trekken en kosten beheersbaar te houden.

Welk voordeel is hierbij het belangrijkst voor Flamco?

Het beschikbaar stellen van onze 3D data voor de installatiesector is het belangrijkst. We doen dit al via onze website maar daarvoor moeten we eerst zelf 3D objecten creëren. Om zo dicht mogelijk bij de bron van de data te blijven zit hier bij voorkeur geen 3D software tussen die een eigen object maakt, ook zijn daar vaak per softwarepakket weer kosten aan verbonden en wij kennen onze producten zelf het beste. Door vanuit basis data, die we toch al beschikbaar hebben, een 3D object te kunnen genereren via de UOB kunnen we veel sneller en makkelijker inspelen op de wensen van de markt. Via de UOB kunnen installateurs altijd over de meest actuele 3D objecten van onze producten beschikken.

Waarom heeft Flamco zich aangesloten bij de UOB?

Wij hebben internationaal gezien heel veel werk om ons brede assortiment te voorzien van diverse soorten 3D objecten en deze up-to-date te houden. Met de komst van de UOB zien we kansen om werk en kosten te besparen. Vooralsnog is dit alleen voor Revit maar we verwachten dat er snel ook andere formaten gebruikt kunnen worden. Ook internationaal zien we dat er interesse is in ETIM-MC. We merken daarnaast dat de UOB de datakwaliteit ten goede komt doordat data een steeds grotere centrale rol krijgt.

Wat zijn de eerste reacties op de deelname van Flamco aan de UOB?

Heel positief, een goed voorbeeld vind is een reactie op een kenmerk dat bij ons niet goed stond, we konden dit snel aanpassen en binnen een paar dagen stond het goed in de UOB, de installateur was enorm onder de indruk van de snelheid waarmee dit opgelost was.

Hoe heeft Flamco de data-slag zo snel kunnen maken gezien het publiceren van de ETIM-MC data?

Wij zijn al jaren overtuigd van het gebruik van ETIM classificatie, wij gebruiken dit op onze website in alle talen en bij internationale data publicaties naar groothandels en datapools. Daarmee zat classificeren al in onze processen ingeslepen en hoefden we dit alleen maar uit te breiden met de specifieke ETIM-MC kenmerken. Een belangrijke voorwaarde was wel dat onze PIM software al beschikte over ETIM-MC velden, hopelijk krijgen we snel ook een 3D viewer in de PIM software, ik verwacht dat dit de datakwaliteit nogmaals een boost zal geven.