naar nieuwsoverzicht
Datum 2 jun 2021

FME leden enthousiast over de UOB

Op 29 april en 18 mei hebben middels twee webinars leden van de FME branches NVKL (Koeling), NVI (Verwarming) en Binnenklimaat Nederland (ventilatie) kennis gemaakt met de UOB. De sessies werden afgetrapt door een vertegenwoordiger namens de Groep Groot van TechniekNL. Op 29 april Kees Boekel, BIM programmamanager bij ENGIE Nederland N.V en op 18 mei Ralph van den Broek, CEO bij Batenburg techniek N.V. Zij wisten op inspirerende wijze het gehoor te vertellen waarom de grote installateurs geloven in de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) als open bron voor modelleer-objecten ten behoeve van hun ontwerpproces en waarom ze in de ontwikkeling van de UOB hebben geïnvesteerd. Ze riepen de aanwezige leveranciers op om hun producten aan te gaan bieden via de UOB.

Één bron, één standaard en één loket

Albert Dunnink, hoofd productmanagement bij Zehnder, presenteerde zijn visie op het managen van productdata en de belangrijke rol die de UOB hierin vervult. Volgens Albert is het voor fabrikanten van cruciaal belang dat uitsluitend zij zelf verantwoordelijk zijn voor de eigen productdata en dat deze op eenduidige wijze wordt vastgelegd en via een voor iedereen toegankelijk kanaal wordt ontsloten. Samengevat, een bron, een standaard en een loket. De op ETIM MC gebaseerde UOB met 2BA als beheerder voorziet in deze behoefte voor de sector.

Aansluiten noodzakelijk

Door Martin Kreijenbroek, directeur 2BA en Bjorn Ramaekers (CIC) werd vervolgens een demonstratie en presentatie verzorgd waarin de werking en mogelijkheden van de UOB duidelijk werden. Ook werd de aanwezige fabrikanten hulp aangeboden om per bedrijf inzichtelijk te maken welke stappen er nodig zijn om de producten in de UOB opgenomen te krijgen.
De samenvattende conclusie van de sessies was dat aansluiten bij de UOB noodzakelijk is, dat hier weliswaar een inspanning voor nodig is om de productdata ETIM-MC compliant te maken, maar dat die inspanning voor ieder bedrijf realistisch haalbaar is en veel oplevert.

De webinars werden afgesloten met de vervolgafspraak dat alle aanwezige fabrikanten in de komende periode middels bilaterale contacten met en ondersteuning van 2BA gaan verkennen hoe zij hun producten vindbaar kunnen gaan maken in de UOB.