naar nieuwsoverzicht
Datum 16 sep 2020

“Helder en een motivatie voor ons om met de UOB aan de slag te gaan”

“Helemaal duidelijk! Het is voor ons als fabrikanten helder dat de UOB belangrijk is en we zien de installateurs daarin als onze partners. Echt een motivatie voor ons om ermee aan de slag te gaan.”

Een veelzeggende reactie aan het eind van de online informatiesessie voor fabrikanten op 10 september. Arnold Kampstra en Gijsbert Boer van 2BA geven aan een kleine groep deelnemers hun toelichting op de open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) en de werking ervan. De toegevoegde waarde voor fabrikanten komt helder over het voetlicht en na afloop zijn er bijna geen vragen en vooral positieve reacties.  

Datagestuurd werken en samenwerken heeft de toekomst

Klanten van fabrikanten hebben de behoefte om datagestuurd te kunnen ontwerpen, installeren en beheren. Het platform UOB brengt de standaardisatie die hiervoor nodig is. In iedere schakel van de keten. Voor de UOB is in de keten één standaard afgesproken. Daardoor kunnen fabrikanten met één set data per product alle mogelijke klanten en gebruikers bedienen. Die ETIM-MC data biedt een fabrikant aan via de uitwisselstandaarden (SALES005 of BMEcat 2005 ETIM Guidelines 4.0) bij de UOB, via 2BA. Zo is er sprake van één bron, één standaard en één loket. Via de UOB ontsluit 2BA de fabrikantdata aan allerlei gebruikers in diverse processen. Zo beschikken alle afnemers van een fabrikant in één keer over lichte en rijke 3D-objecten van al hun producten. Altijd actueel, altijd correct.

Grote installatiebedrijven willen tempo maken

Met een brief namens de Groep Groot van Techniek Nederland hebben voorzitter Han Blokland (CEO Engie) en vice-voorzitter Ralph van den broek (CEO Batenburg Techniek) ruim 100 fabrikanten gevraagd om hun productdata aan te leveren voor de open Uniforme Objecten Bibliotheek. Liefst zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval voor het eind van dit jaar.

De argumenten in de brief zijn duidelijk; de technisch dienstverleners willen op korte termijn een efficiëntieslag maken. Hiervoor willen ze data-gedreven de producten van fabrikanten in hun CAD-systemen kunnen gebruiken en probleemloos kunnen uitwisselen. Om dit mogelijk te maken committeren de leden van Groep Groot zich aan het gebruik van de UOB en ze vragen hun fabrikanten hetzelfde te doen.

Als fabrikant wil je zelf verantwoordelijk zijn voor je eigen productdata. Dat ben je. Met de UOB.

Albert Dunnink – hoofd productmanagement, Zehnder Group Nederland

Meld u aan voor de webinar-informatiesessie op 24 september

2BA organiseert speciaal voor fabrikanten een reeks informatiesessies. Vanwege coronamaatregelen worden deze meestal in de vorm van een webinar (dus online) verzorgd. Kijk voor de data bij ‘agenda’ en meld u aan. De webinars worden gehouden van 9.00 tot 10.30 uur.

Tijdens het webinar wordt ook de toegevoegde waarde van het 2BA Label Datakwaliteit toegelicht. Daarbij zullen onderwerpen als het werken met actuele uitwisselformaten (SALES005 en/of BMEcat 2005 ETIM V4.0) en de bijbehorende nieuwe velden en het Label datakwaliteit zelf aan bod komen.