naar nieuwsoverzicht
Datum 20 jan 2021

Onderkent u als fabrikant de behoefte van uw klanten om data-gestuurd te kunnen ontwerpen?

Op initiatief van de grote installateurs in Nederland is recentelijk de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) gelanceerd. Uitdagingen als de energietransitie, wet kwaliteitsborging, snel en duurzaam bouwen, veiligheid, mobiliteit en een circulaire economie vragen om slimmer en digitaal samenwerken. De stap naar echt data-gestuurd ontwerpen is daarom cruciaal voor de hele installatiesector. Luister hier naar de visie hierop vanuit Techniek Nederland.

Met een brief namens de Groep Groot van Techniek Nederland hebben voorzitter Han Blokland (CEO Engie) en vice-voorzitter Ralph van den broek (CEO Batenburg Techniek) aangegeven op korte termijn een efficiëntieslag te willen maken. Hiervoor willen ze data-gedreven de producten van fabrikanten in hun CAD-systemen kunnen gebruiken en probleemloos kunnen uitwisselen. Om dit mogelijk te maken committeren de leden van Groep Groot zich aan het gebruik van de UOB en ze vragen hun fabrikanten hetzelfde te doen. De volledige inhoud van de brief leest u hier.

Start vandaag nog

Loopt u als fabrikant mee in het correct digitaal beschikbaar stellen van uw productdata? Onderkent u de behoefte van uw klanten om data-gestuurd te kunnen ontwerpen, installeren en beheren? Het UOB platform biedt in iedere schakel van de keten de standaardisatie die hiervoor nodig is.

Door uw producten beschikbaar te stellen via de UOB, biedt u uw afnemers de mogelijkheid om met uw producten hun data-gestuurde ambities waar te maken. Deelname aan de UOB levert u als fabrikant echter nog meer op. U hoeft uw data nog slechts conform één standaard (ETIM/ETIM MC) op te werken en aan te bieden en te onderhouden waarmee u afrekent met de bijna niet te beheren verschillende wijzen waarop u nu uw productgegevens aan moet bieden voor verschillende klanten, processen, software en formats.

U levert de data zelf aan en kunt deze ook zelf onderhouden met uw PIM systeem.  Eén set data per product waarmee u alle mogelijk klanten en gebruikers bedient. U bent immers dé productexpert en door uw productdata conform ETIM (en ETIM-MC) te beschrijven en via het UOB platform aan te bieden blijft u ook actieve eigenaar van die data. Uw wijzigingen kunnen via het platform (vrijwel) automatisch worden verwerkt in modellen waar uw producten zijn toegepast.

Geïnspireerd?

2BA kan u bij  de opstart inhoudelijk ondersteunen door een kosteloze UOB Quickscan uit te voeren. De UOB Quickscan levert u een advies en stappenplan op hoe u uw productdata(stroom) wellicht (nog) beter kunt voorbereiden op de toekomst en geeft u snel een realistisch inzicht in kansen, risico’s en benodigde inspanning om uw productdata ETIM-MC en dus “UOB-Ready” te maken.

Neem vandaag nog contact op!