naar nieuwsoverzicht
Datum 31 aug 2020

VSH, ABB, Minkels en Schneider Electric lopen mee voorop met de UOB

Negen toonaangevende fabrikanten, waaronder Aalberts Integrated Piping Systems (VSH), ABB, Minkels en Schneider Electric zagen vanaf het begin het belang en de toekomstmogelijkheden van de open Uniforme Objecten Bibliotheek. Inmiddels zijn ruim 12.000 van hun producten met hun MC-data nu al zijn opgenomen in de UOB. Het tempo ligt hoog, want zeker de grote installatiebedrijven willen nog voor het eind van het jaar gebruik kunnen maken van de UOB.

Vanuit de grote installatiebedrijven worden alle fabrikanten actief benaderd om ook in te stappen. Gevraagd wordt om zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval dit jaar, producten te voorzien van MC-data en beschikbaar te stellen via 2BA voor de open Uniforme Objecten Bibliotheek.

“De mogelijkheden worden oneindig”

Voor Aalberts integrated piping systems was die actieve benadering niet nodig. Head of Product Management Caspar van Zoelen is vanaf het begin één van de ambassadeurs en drijvende krachten achter de UOB. “Door het gebruik maken van gestandaardiseerde modellen en data zijn de mogelijkheden oneindig. Het zorgt voor grip op je producten in de digitale wereld en levert uiteindelijk de nodige kostenbesparingen op.”

Caspar vervolgt: “Ik heb als fabrikant een dataprobleem: in Nederland vragen we het één, in Duitsland of Engeland het ander. Dus ik heb een grote uitdaging: we leven in een gefragmenteerde wereld op gebied van productdata, er is geen universele waarheid en dus hanteert iedereen zijn eigen waarheid. Daarom is het voor mij heel praktisch dat er met ETIM-MC één standaard voor 3D data komt. Dan is het eenmalig opzetten van de data, eenmalig bedenken en vervolgens meermalen kunnen uitvoeren. Dat scheelt tijd, kosten en vooral heel veel frustratie. Er zijn gigantisch veel producten die op verschillende manieren gepubliceerd moeten worden. Dan is het belangrijk om een standaard te maken waar de wereld iets aan heeft.”

Zo werkt de UOB voor fabrikanten

Omdat we in de keten één standaard hebben afgesproken, kunt u met één set data per product alle mogelijke klanten en gebruikers bedienen. Die ETIM-MC data biedt u vanuit uw PIM aan bij de UOB, via 2BA. Zo is er sprake van één bron, één standaard en één loket. Via de UOB ontsluit 2BA uw data aan allerlei gebruikers in diverse processen. Zo beschikken uw afnemers in CAD-gebonden processen in één keer over lichte en rijke 3D-objecten van uw producten. Altijd actueel, altijd correct.

Dus ja, meedoen met de UOB. Door die stap word je nog meer specialist van je eigen data. Plus meer inzicht, meer efficiency en betere dienstverlening.”

Caspar van Zoelen – Head of Product Management, Aalberts Integrated Piping Systems

Meedoen

Caspar van Zoelen: “Als fabrikanten aan mij vragen, moet ik meedoen, dan zeg ik: ja, je moet meedoen. Niet voor de UOB, maar omdat je er zelf beter van wordt! Het is een kapstok voor wat je nog meer kan met je data. Je wordt nog meer specialist van je eigen data. Je leert zoveel meer over je product, je portfolio en over wat de klant van jouw data verwacht. Veel van onze producten zien er aan de buitenkant heel simpel uit, maar er zit heel veel data achter. Voorbeeld: je wilt online een tv kopen. Je bekijkt in de webwinkel de tv en beoordeelt op kwaliteit, afmetingen en misschien de kleur en dan houdt het op. Maar aan de achterkant heb je te maken met wel 180 tot 250 velden aan informatie. Die lepel je niet zomaar even op.”

Weten hoe de UOB werkt? Download de demo-app

Om de mogelijkheden van het platform te demonstreren is een demo-app beschikbaar. Hiermee kunnen gebruikers, fabrikanten en softwareontwikkelaars de belangrijkste functionaliteiten bekijken en testen. De eerste commerciële Revit plug-in wordt in elk geval begin september geïntroduceerd.

Download de demo-app:

Meld u aan voor een webinar-informatiesessie

2BA organiseert speciaal voor fabrikanten een reeks informatiesessies. Vanwege corona maatregelen worden deze meestal in de vorm van een webinar (dus online) verzorgd. Kijk voor de data bij ‘agenda’ en meld u aan. De webinars worden gehouden van 9.00 tot 11.00 uur.

Tijdens het webinar wordt ook de toegevoegde waarde van het 2BA Label Datakwaliteit toegelicht. Daarbij zullen onderwerpen als het werken met actuele uitwisselformaten (SALES005 en/of BMEcat 2005 ETIM V4.0) en de bijbehorende nieuwe velden en het Label datakwaliteit zelf aan bod komen.