FAQ voor software leveranciers

Kan ik nog meedoen met de UOB? Wanneer is de UOB klaar? Hoe werkt de UOB? Deze en nog meer veel gestelde vragen over de UOB worden beantwoord in onderstaande FAQ voor software leveranciers. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan je vraag per mail naar uob@2ba.nl, dan nemen wij contact met je op.

Wat is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Door de open standaard – ETIM en ETIM-MC gestructureerd – zijn deze objecten door iedereen in iedere fase van ontwerp, realisatie en beheer te bekijken, te begrijpen en te gebruiken.

Waarom is de UOB van belang?

De open standaard zorgt ervoor dat 3D-modellen tussen partijen in de keten echt uitwisselbaar zijn, ongeacht verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer. Zo kan de hele keten binnen de hele sector samenwerken vanuit gedeelde informatie en gedeeld inzicht. Dit vergroot de slagkracht en bijdrage van individuele bedrijven en de sector als geheel enorm, ook waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit.

Wat heb ik als softwareleverancier aan de UOB?

Van wie is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek wordt ontwikkeld door de sector en voor de sector. Samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard) en 2BA zijn de grote technisch dienstverleners en belangrijke fabrikanten de drijvende kracht achter het platform. Databedrijf 2BA neemt de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich en heeft voor de technische ontwikkeling samengewerkt met CIC (Cadac Itannex Cooperation). De UOB is één van de versnellingsprojecten van de DigiDealGO, het nationaal digitaliserings-programma voor de bebouwde omgeving.

Wanneer is de UOB klaar?

De UOB is op 4 juni technisch opgeleverd en geopend. Versie 1.0 is ontwikkeld om 80% van de meest toegepaste productsoorten te kunnen tekenen. Hiervoor zijn 357 template objecten voor Revit ontwikkeld en in de UOB opgenomen. Dit aantal zal gaandeweg het gebruik toenemen. Deze template objecten kunnen direct worden toegepast in de generieke vorm. Bij de start op 4 juni boden al tien fabrikanten in totaal zo’n 13.000 van hun producten aan, waarmee specifieke objecten kunnen worden gemaakt. Ook dit aantal wordt continu uitgebreid. De eerste commerciële applicaties worden in september verwacht, waarna ook het daadwerkelijke gebruik zal kunnen starten.

Waarom is gestart met Revit?

Omdat zo’n 80% van de markt in Nederland Revit gebruikt, is besloten om voor een goede start van de eerste versie template objecten voor Revit te bouwen. Sinds 4 juni 2020 kunnen andere Revit-partijen aanhaken door een software-specifieke plug-in te bouwen. Met niet-Revit CAD-partijen worden tests worden gedraaid om ook hen aan te haken op het UOB-platform.

Wie doen er al mee met de UOB?

Het is een indrukwekkende rij namen van zowel installatiebedrijven als fabrikanten. Goed voor vele innovaties en cruciale projecten voor ons land binnen de sector techniek. Bij de installatiebedrijven maken Batenburg, BAM, Croonwolter&dros, TBI, De Groot, Engie, Strukton, HOMIJ, Kuijpers, Spie, Unica, ULC, Heijmans, Van der Sluis, van Dorp, Veolia en Vinci zich vanaf het begin hard voor de UOB. Bij de fabrikanten zijn Flamco, Zehnder, Legrand, Wilo, Interlight, VSH, ABB, Minkels en Schneider Electric vanaf het begin nauw betrokken en hebben hun productdata aangeleverd.

Kan ik nog meedoen met de UOB?

Ja. Met de 1.0 versie staat sinds 4 juni het fundament voor de UOB. Maar alleen samen met installatiebedrijven, fabrikanten en softwareleveranciers kunnen we er dé open standaard van maken waar iedereen van profiteert. Bekijk daarom de UOB, check de demo-app en meld je aan als bedrijf. Samen hebben we een wereld te winnen.

Hoe kan ik meedoen?

Ben je enthousiast over het UOB-platform en wil je als softwareleverancier aan de slag? Neem dan contact op met 2BA voor het ondertekenen van een gebruikersverklaring. Die verklaring is nodig om toegang te krijgen tot de 2BA database om producten te kunnen zoeken. Daarnaast wordt een bedrijfsspecifiek client ID gegenereerd om uw software te identificeren.

Natuurlijk is er nog veel meer af te stemmen tussen jou als potentieel UOB-partner en 2BA. Meld je aan en een medewerker van 2BA zal contact opnemen om een afspraak in te plannen. Tijdens dit vrijblijvende gesprek komen alle mogelijkheden van de UOB en 2BA aan bod en bepalen we graag met jou de route om aan te sluiten als UOB partner.

Bel 088-2220077 of mail naar uob@2ba.nl. Aanmelden kan ook via het contactformulier op deze website.