FAQ voor installatiebedrijven

Kan ik nog meedoen met de UOB? Wanneer is de UOB klaar? Hoe werkt de UOB? Deze en nog meer veel gestelde vragen over de UOB worden beantwoord in onderstaande FAQ voor 3D-engineers. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan je vraag per mail naar uob@2ba.nl, dan nemen wij contact met je op.

Wat is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Door de open standaard – ETIM en ETIM-MC gestructureerd – zijn deze objecten door iedereen in iedere fase van ontwerp, realisatie en beheer te bekijken, te begrijpen en te gebruiken.

Hoe werkt de UOB?

Als engineer kun je vanuit je eigen CAD-applicatie een product zoeken via de zoekmachine in de UOB. Wanneer het juiste product is gevonden worden de relevante technische kenmerken, de geometrische kenmerken en een template-object teruggegeven aan de CAD-applicatie. In de CAD-applicatie worden deze samengevoegd tot een functioneel 3D-object, inclusief alle noodzakelijke informatie. Kortom; je zoekt, vindt en gebruikt. Zo kun je van generiek naar specifiek en terug. Maar ook direct alles in specifiek modelleren wordt op die manier mogelijk, zonder dat je alles hoeft om te zetten.

Hoe kom ik inhoudelijk en technisch meer te weten?

Om meer te vertellen over de gebruiksmogelijkheden voor 3D-modelleren op basis van de UOB, organiseren 2BA en CIC (Cadac Itannex Cooperation) kliksessies. Hierbij worden aan de hand van de demo-app enkele projectonderdelen gemodelleerd. Bekijk voor meer informatie over deze kliksessies en wanneer deze plaatsvinden de agenda.

Voor alle functionaliteiten worden ook demo-films gemaakt. De eerste twee kun je bekijken via deze links: UOB in vogelvlucht, Ontwerpen met UOB.

Wat heb ik als engineer aan de UOB?

Waarom is de UOB van belang?

De open standaard zorgt ervoor dat 3D-modellen tussen partijen in de keten echt uitwisselbaar zijn, ongeacht verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer. Zo kan de hele keten binnen de hele sector samenwerken vanuit gedeelde informatie en gedeeld inzicht. Dit vergroot de slagkracht en bijdrage van individuele bedrijven en de sector als geheel enorm, ook waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit.

Van wie is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek wordt ontwikkeld door de sector en voor de sector. Samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard) en 2BA zijn de grote technisch dienstverleners en belangrijke fabrikanten de drijvende kracht achter het platform. Databedrijf 2BA neemt de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich en heeft voor de technische ontwikkeling samengewerkt met CIC (Cadac Itannex Cooperation). De UOB is één van de versnellingsprojecten van de DigiDealGO, het nationaal digitaliserings-programma voor de bebouwde omgeving.

Wanneer is de UOB klaar?

De UOB is op 4 juni technisch opgeleverd en geopend. Versie 1.0 is ontwikkeld om 80% van de meest toegepaste productsoorten te kunnen tekenen. Hiervoor zijn 357 template objecten voor Revit ontwikkeld en in de UOB opgenomen. Dit aantal zal gaandeweg het gebruik toenemen. Deze template objecten kunnen direct worden toegepast in de generieke vorm. Bij de start op 4 juni boden al tien fabrikanten in totaal zo’n 13.000 van hun producten aan, waarmee specifieke objecten kunnen worden gemaakt. Ook dit aantal wordt continu uitgebreid. De eerste commerciële applicaties worden in september verwacht, waarna ook het daadwerkelijke gebruik zal kunnen starten. 

Waarom is gestart met Revit?

Omdat zo’n 80% van de markt in Nederland Revit gebruikt, is besloten om voor een goede start van de eerste versie template objecten voor Revit te bouwen. Sinds 4 juni 2020 kunnen andere Revit-partijen aanhaken door een software-specifieke plug-in te bouwen. Met niet-Revit CAD-partijen worden tests worden gedraaid om ook hen aan te haken op het UOB-platform.

Wie doen er al mee met de UOB?

Het is een indrukwekkende rij namen van zowel installatiebedrijven als fabrikanten. Goed voor vele innovaties en cruciale projecten voor ons land binnen de sector techniek. Bij de installatiebedrijven maken Batenburg, BAM, Croonwolter&dros, TBI, De Groot, Engie, Strukton, HOMIJ, Kuijpers, Spie, Unica, ULC, Heijmans, Van der Sluis, van Dorp, Veolia en Vinci zich vanaf het begin hard voor de UOB. Bij de fabrikanten zijn Flamco, Zehnder, Legrand, Wilo, Interlight, VSH, ABB, Minkels en Schneider Electric vanaf het begin nauw betrokken en hebben hun productdata aangeleverd.

Kan ons bedrijf nog meedoen met de UOB?

Ja. Met de 1.0 versie staat sinds 4 juni het fundament voor de UOB. Maar alleen samen met installatiebedrijven, fabrikanten en softwareleveranciers kunnen we er dé open standaard van maken waar iedereen van profiteert. Bekijk daarom de UOB, check de demo-app en meld je aan als bedrijf. Samen hebben we een wereld te winnen.

Hoe kan ons bedrijf meedoen?

Heel eenvoudig. Neem als bedrijf contact op met 2BA. Graag leggen we alle voordelen van het deelnemen aan de UOB aan je uit en brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook helpen we je bij de keuzes die nodig zijn om binnen jouw organisatie met de UOB te gaan werken.

Bel 088-2220077 of mail naar uob@2ba.nl. Aanmelden kan ook via het contactformulier.