FAQ voor installatiebedrijven

Kan ik nog meedoen met de UOB? Hoe werkt de UOB? Deze en nog meer veel gestelde vragen over de UOB worden beantwoord in onderstaande FAQ voor het management/de directie van installatiebedrijven. Staat je vraag er niet tussen? Stuur dan je vraag per mail naar uob@2ba.nl, dan nemen wij contact met je op.

Wat is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie ETIM-MC gestructureerde fabrikantdata samen te voegen met template objecten tot lichte, rijke en gestandaardiseerde 3D-objecten. Door de open standaard – ETIM en ETIM-MC gestructureerd – zijn deze objecten door iedereen in iedere fase van ontwerp, realisatie en beheer te bekijken, te begrijpen en te gebruiken.

Waarom is de UOB van belang?

De open standaard zorgt ervoor dat 3D-modellen tussen partijen in de keten echt uitwisselbaar zijn, ongeacht verschillende CAD-applicaties. Zowel in alle fasen van het ontwerpproces, als ook daarna in calculatie, bestelling, levering en realisatie, tot en met onderhoud en langjarig beheer. Zo kan de hele keten binnen de hele sector samenwerken vanuit gedeelde informatie en gedeeld inzicht. Dit vergroot de slagkracht en bijdrage van individuele bedrijven en de sector als geheel enorm, ook waar het gaat om duurzaamheid en circulariteit.

Wat heeft mijn installatiebedrijf aan de UOB?

Opdrachtgevers en wet- en regelgeving vragen om asset management, informatie en inzicht. De UOB legt daarvoor de basis.

Van wie is de UOB?

De open Uniforme Objecten Bibliotheek is ontwikkeld door de sector en voor de sector. Samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard) en 2BA zijn de grote technisch dienstverleners en belangrijke fabrikanten de drijvende kracht achter het platform. Databedrijf 2BA neemt de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich en heeft voor de technische ontwikkeling samengewerkt met Cadac Group. De UOB is één van de versnellingsprojecten van de DigiDealGO, het nationaal digitaliseringsprogramma voor de bebouwde omgeving.

Ik ben geen lid van Techniek Nederland, kan ik alsnog gebruik maken van de UOB?
Alleen samen maken we van deze open standaard een groot succes. Daarom kunnen alle installatiebedrijven – wel of niet lid van Techniek Nederland – gebruikmaken van de UOB.

Waarom is gestart met Revit?

Omdat zo’n 80% van de markt in Nederland Revit gebruikt, zijn voor de UOB template objecten voor Revit gebouwd. Andere Revit-partijen en niet-Revit-partijen kunnen aanhaken door een software-specifieke plug-in te bouwen.

Wie doen er al mee met de UOB?

Het is een indrukwekkende rij namen van zowel installatiebedrijven als fabrikanten. Goed voor vele innovaties en cruciale projecten voor ons land binnen de sector techniek. Bij de installatiebedrijven maken Batenburg, BAM, Croonwolter&dros, TBI, De Groot, Engie, Strukton, HOMIJ, Kuijpers, Spie, Unica, ULC, Heijmans, Van der Sluis, van Dorp, Veolia en Vinci zich vanaf het begin hard voor de UOB. Bij de fabrikanten zijn Flamco, Zehnder, Legrand, Wilo, Interlight, VSH, ABB, Minkels en Schneider Electric vanaf het begin nauw betrokken en hebben hun productdata aangeleverd.

Kan ik als bedrijf nog meedoen met de UOB?

Ja. Samen met installatiebedrijven, fabrikanten en softwareleveranciers maken we er dé open standaard van maken waar iedereen van profiteert. Bekijk daarom de UOB, check de basis-app en meld je aan als bedrijf. Samen hebben we een wereld te winnen.

Hoe kan mijn bedrijf meedoen?

Heel eenvoudig. Neem contact op met 2BA. Graag leggen we alle voordelen van het deelnemen aan de UOB aan je uit en brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook helpen we je bij de keuzes die nodig zijn om binnen jouw organisatie met de UOB te gaan werken.

Bel 088-2220077 of mail naar uob@2ba.nl. Aanmelden kan ook via het contactformulier.